Efter att ha bott i stan under flera år började vi längta ut till landet, och 2001 hittade vi drömstället, i Västra Sund bara några kilometer utanför Arvika. Sedan dess har vi byggt ut, renoverat och utökat flocken med fler hundar och en växande fårflock - det blev ju liksom nödvändigt när vi skaffade border collie.

Här på Sundsnäs bor således Pia, Pål och barnen Pontus, Paula och Petter, samt fyra hundar och ett tiotal får.
Ett gärde intill gården har iordningsställts som appellplan, ett gästhus har förvandlats till lektionssal och naturen grönskar inpå knutarna. Välkommen in!

Det började med briard...
...i början av nittiotalet.
Pias hunddröm blev äntligen sann, när lilla 6-månadersvalpen Mira (Carnac's Elentari) flyttade hem till familjen. Mira var utstött och mobbad i sin flock på kenneln, och var till en början rädd för det mesta - människor, hundar och miljöer. Men med tid och enträget arbete kom den riktiga Miran fram. Hon blev en fantastisk hund, utåtriktad, glad och ständigt redo för äventyr. Miran älskade utställningsringen, och i kombination med en utmärkt exteriör gjorde hon succé i utställningsringarna.

Pia tävlade henne också en del i lydnad, men på den tiden var väl kunskaperna något begränsade, så några stora framgångar blev det förvisso inte. Men som Pia brukar säga: "Hade jag fått den hunden idag hade hon kunnat gå hur långt som helst".

Miran var en sådan där pärla som aldrig riktigt bleknar i minnet.

Tävlingsintresset...
...var trots allt väckt. Briardhanen Magoo blev så småningom Pias tävlingshund - han var en förig arbetsnarkoman som gjorde allt för sin matte - men som inte var vidare förtjust i livet i övrigt. Någon familjehund blev han tyvärr aldrig, och familjen började längta efter en mer social hund. Boxern Tyson införskaffades och HAN är familjehunden nummer ett, älskad av allt och alla. Hans dotter Piraya blev boxer nummer två. Båda tävlades framgångsrikt, men det var först i Kronvallarens Caisa-Cavat som Pia hunden med stor H.

Caisa debuterade i lydnads-SM, knappt två år gammal. Året därpå lyckades de ta sig till final, hade is i magen och avancerade sju placeringar till åttonde plats. Fortsättning följer!

I mammas fotspår...
Dottern i familjen, Paula, har ärvt mammas hundintresse och fick som 13-åring sin första alldeles egna hund - Kronvallarens Holly.
Holly är mattes tjej ut i klospetsarna. följer matte som en skugga och hänger med till kompisar och ja, överallt där det är möjligt för en 14-åring att ta med sin hund.

Hittills har de hunnit med att få två förstapris i lydnadsklass 1, men Paula planerar också att testa lyckan även inom vallning, agility och bruks. Framtiden ligger blank som en spegel för denna unga duo.
 & Kennel